Advocaten kiezen voor goede sfeer en collegialiteit

Rotterdam is een echte ‘advocatenstad’. Onze stad is namelijk voor maar liefst bijna 1.000 advocaten hun thuishaven. Dit komt natuurlijk onder andere door de aanwezigheid van de Erasmus School of Law in Rotterdam: de studenten die hier rechtsgeleerdheid studeren, ontdekken via hun studie dat Rotterdam een fantastische stad is met een goed woon- en werkklimaat. Geen wonder dan ook, dat veel van deze studenten na hun afstuderen zich ook voor hun werk vestigen in Rotterdam.

Onderzoek onder advocaten

Onlangs hielden Sdu Uitgevers en organisatieadviesbureau Berenschot een onderzoek naar het werken in de advocatuur onder meer dan 100 advocaten. Via een enquête werden de deelnemende advocaten gevraagd naar primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en toekomstverwachtingen. Het doel hiervan is om inzicht te krijgen in de huidige ontwikkelingen in het werk van de Nederlandse advocaten. Bovendien kan het professionals in de advocatuur een referentiekader bieden bij bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden en salarisonderhandelingen.

Opmerkelijke uitkomsten

De uitkomsten van het onderzoek zijn opmerkelijk te noemen voor de advocatuur. Zo blijkt dat maar liefst 25% van de deelnemers op zoek is naar ander werk, terwijl ook nog eens 2% graag een andere functie zou willen hebben bij dezelfde werkgever. Andere conclusies die naar aanleiding van het onderzoek getrokken kunnen worden, zijn:

  • Bijna de helft van de ondervraagde advocaten vindt het eigen inkomen minder dan marktconform. Ruim 10% zegt zelfs dat ze veel minder verdienen dan een marktconform salaris.
  • Een salarisverhoging in 2015 wordt dan ook door weer de helft van de deelnemers verwacht. Slechts 4% gelooft hier echter niet in en rekent juist op een kleine terugval.
  • Ongeveer 11% geeft aan dat de werkgever onlangs heeft gevraagd om iets in te leveren op het gebied van salaris of salarisverhoging.
  • Ook zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden volgens zo’n 20% van de ondervraagden verslechterd.
  • Een grote groep van advocaten (30%) zegt ontevreden te zijn over het evenwicht tussen werk en privé.
  • Een goede sfeer en collegialiteit op kantoor blijkt voor bijna alle deelnemende advocaten het allerbelangrijkst te zijn: bijna 90% van hen vindt dit belangrijker dan het salaris, de bedrijfsreputatie en de opleidingsmogelijkheden.

Hieronder staan de resultaten van een onderzoek van consultancy.nl, waar vrijwel exact dezelfde uitkomsten uitkwamen.

Zijn-advocaten-op-zoek-naar-ander-werk-14952

Vind een advocaat in Rotterdam

Een goede sfeer en collegialiteit zijn dus belangrijk voor Nederlandse advocaten. Zou dat dan ook een reden zijn waarom Rotterdam zoveel geregistreerde advocaten heeft? Als echte werkstad is er in Rotterdam bovendien altijd wel vraag naar goede advocaten, bijvoorbeeld op <link begeleidend artikel2>het gebied van arbeidsrecht</>. Wie dan ook op zoek is naar een advocaat of advocatenkantoor in Rotterdam doet er goed aan om via een gespecialiseerde juridische website namen en adressen op te vragen. Ook is hier veel informatie te vinden over de verschillende rechtsgebieden. Rotterdam werkt – ook in de advocatuur!